RS TERA – Sezóna 2023 v Yacht Clubu Lodní sporty Brno

Memoriál Miloše Alexy – Brno
První závod v roce 2023 – po zimní přípravě, která spočívala v nabíraní svalové hmoty v tělocvičně – byl Memoriál Miloše Alexy (6.5.-7.5.2023.). Závodu se zúčastnilo 40 lodí z toho 8 ter. Z Brna jeli všichni. Celkově se odjelo 5 rozjížděk, v nich se nejlépe dařilo Danu Chládkovi, Viktoru Vlachovi a Šimonu Krištofovi, kteří skončili na bedně (tedy 1., 2., a 3. místo).

OYC Prague Regatta
Po vydařeném závodu v Brně se brněnský zavodní tým vydal do Prahy na první pohárový závod. Přijelo rekordních 17 lodí a odjelo se 6 rozjížděk, ve kterých byl zase nejvíce úspěšný Dan Chládek a Viktor Vlach, kteří se umístili na 1. a 2. místě. Šimon Kryštof se tentokrát umístil na 4. pozici.

Omniplast cup – MČR
Druhým pohárovým závodem bylo mistrovství České republiky – Omniplast cup. Odjelo se celkem 8 rozjížděk. Pro Brno se také povedl. Mistrem České republiky v lodní třídě RS Tera pro rok 2023 se velmi těsně stal Viktor Vlach, vicemistrem se stal Dan Chládek a bronzovou medaili si odvezl Těrlický závodník Tomáš Gelnar.

World Championship – Itálie
Uprostřed prázdnin jsme si vyjeli na mistrovství světa do Itálie na jezero Iseo. Jako naschvál tam zrovna nějak moc nechtělo foukat, a tak jsme například šli na vodu již v 7 hodin ráno a čekali tam až do poledne. Po příchodu z vody nám vždy nachystali něco k jídlu (často například těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmazán). Za RS Tera sport se závodu zúčastnilo 42 lodí. Mistrem světa se stal ukrajinský závodník Kuzmenko Yevhenii. Za Česko se na 7. místě umístil Dan Chládek, na 18. Lukáš Gelnar, na 19. Viktor Vlach, 20. byl Tomáš Gelnar, 23. Šimon Kryštof, 33. Jáchym Novotný a 37. skončil Štěpán Novotný.

Přátelská regata – Těrlicko
Z tepla v Itálii jsme se museli přeladit na teploty na Těrlicku. Před samotným pohárovým závodem bylo soustředění v podobě závodu, který se jmenoval Prázdninová regata. Účastnilo se ho 17 lodí. 1. místo obsadil o bod před Viktorem Vlachem, který skončil na 2. místě, Dan Chládek (oba z Brna) a na 3. místě se umístil domácí Tomáš Gelnar. V samotném pohárovém závodu se odjely 4 rozjížďky, ve kterých si nejlépe vedl Dan Chládek, po jeho boku se oproti soustředění závodníci vystřídali, tedy na 2. místě se umístil Tomáš Gelnar a na 3. místě skončil Viktor Vlach.

Kiss My RS – Brno
Čtvrtá zastávka Českého poháru byla v Brně. Celkově se závodu účastnilo 83 z toho 14 ter. Všech 5 lodních tříd tento závod mělo vypsáno na koeficient 7 (závod Českého poháru). Když se tedy většina lodí potkala na spodní bóji, tak jen pár jedinců neztratilo svoji pozici. Kvůli méně příznivým podmínkám všechny třídy odjeli pouhé 3 rozjížďky. Z ter si v nich nejlépe vedl Dan Chládek z Brna, na záda mu dýchal Tomáš Gelnar z Těrlicka a na 3. pozici skončil Viktor Vlach taktéž z Brna.

Tera Cvilín race – Krnov
Další závod se konal na Petrově rybníce. Všichni si to tam pořádně užili. Byla tam vířivka v sudu, a dokonce jsme jeli ve tmě na projížďku na osvětlených lodích. Brnu se podařilo obsadit první dvě pozice Danem Chládkem a Viktorem Vlachem. Na bronzovém místě se umístil Tomáš Gelnar.

Fair Play – Rozkoš
Poslední dílek do skládačky se přidal na závodě, pořádaným na přehradě Rozkoš. Závodu se účastnilo 72 lodí z toho 13 ter. Po první rozjížďce, kterou většina lodí nestihla, se odjezdilo celkem 5 rozjížděk, ve kterých si nejlépe vedl Viktor Vlach, který nad kolegou z Brna – Danem Chládkem – zvítězil jen díky lepšímu výsledku v poslední rozjížďce. Na tomto závodě se vyhlašovalo i umístění poháru.


Vyhlášení Českého poháru
Vyhlášení výsledků poháru ČR se uskutečnilo na posledním pohárovém závodě – tedy Rozkoši. V kategorii dívky jsme měli 1 zástupkyni a to na 2. místě Kamilu Vlachovou. V kategorii mladších žaků jsme měli dva zástupce a to na 1. místě znovu Kamilu Vlachovou a na 3. místě Samuela Brettschneidera. V celkovém pořadí jsme měli také dva zástupce, a to Dana Chládka na 1. místě a na 2. místě Viktora Vlacha.

Členové týmu:
Viktor Vlach
Viktor Vlach

Dalibor Vlach
Dalibor Vlach

Kamila Vlachová
Kamila Vlachova

Dan Chládek
Dan Chladek

Šimon Kryštof
Simon Krystof

Adam Buček
Adam Bucek

Štěpán Hajda
Stepan Hajda

Samu Brettschneider
Sam Brettschneider

Trenéři:
Adéla Pešková, Vojta Janáček