Mistrovství ČR v jachtingu RS Vareo 2023

Autor: Gábina Pavlíková, ředitel závodu

Ve dnech 22.-24. září 2023 náš klub pořádal Mistrovství ČR lodní třídy RS Vareo. Byl to jednotřídový závod, takže organizačně celkem pohoda. Protože se tradičně očekávala drtivá většina závodníků z domácí vody, zvolil se plán v pátek ráno jít do práce, makat jako šroub a brzy odpoledne skočit do lodě a odjet aspoň 2-3 rozjížďky a udělat si tak náskok před víkendem . To se bohužel už druhý rok nepovedlo, vítr myšlence nepřál a tak jsme popíjeli burčák na břehu, ohřívali se stále letním sluncem a koukali na naprosté „zrcadlo“.

V sobotu už byly podmínky příznivější a při mírném a proměnlivém větru se podařilo odjet 5 rozjížděk. Takže opravdu intenzivní jachting. Rozhodčí i závodníci si mákli. Na břehu potom všechny čekala společná večeře, vychlazené pivo a taky trojnásobná narozeninová kompotová párty.

Neděle začala pro závodníky bohatým snídaňovým rautem a brífinkem, na kterém měli závodníci možnost probrat sporné situace z předešlého dne s rozhodčím a zároveň garantem ČSJ na tomto závodě Markem Pavlovským. To bylo super! Pak se postupně rozfoukalo a odjely se další 4 rozjížďky za středně silného větru. Ani o koupele nebyla nouze.

Celkem tedy 9 rozjížděk, 26 lodí, z toho již tradičně 1 loď z GBR, 4 lodě z protějšího Jachtklubu Brno a zbytek, tedy 21 lodí od nás. Také jsme uvítali 3 mládežníky z jiných lodních tříd, kteří si závodění na Vareu chtěli zkusit a výrazně tak omladili startovní pole. Doufejme, že takových bude přibývat.

A výsledky? Mistrem ČR RS Vareo pro rok 2023 se stal s obrovským náskokem náš Feďo Kubeš, tomu letos závod extra sednul. Druhou až čtvrtou pozici dělil vždy jeden bod, takže na 2. místě Martin Pospíšil z Jachtklubu Brno, na 3. místě Honza Daněk a na bramborové pozici o 1 bod Pepa Pavlovský.

Díky závodní komisi složené z členů našeho klubu: Martin Malec, Marek Pavlovský, Honza Blahoňovský a hostující rozhodčí z Plzně Majdě Soukupové.