6=3×3; LASERování a Jean-Baptiste

Rovnice v názvu se určitě bude zdát divná. Někdo si bude myslet, že bych se měl vrátit na základku, někdo jiný zase, že tam místo znaménka krát mělo být znaménko plus a že by se rovnice měla napsat obráceně. Na konci to vysvětlím.

Tak jsme skoro v polovině jachtařské sezóny, utíká to, utíká. Na začátku jsme si stěžovali, že snad zima neskončí ani v červenci a v srpnu, poslední dny zase bylo toho letního vedra až moc. Letos mám sice v plánu účastnit se menšího počtu regat a zaměřit se na ty důležitější, ale že se na některých bude jezdit jen pár rozjížděk kvůli počasí, to v plánu nebylo. Jednou, na Nechranicích, to bylo první den kvůli slabému větru a druhý den kvůli větru, který v poryvech dosahoval až 50 uzlů. Jak to dopadalo, ukázal ve svém příspěvku Martin, jehož plachta na fotce je poskládána jako puzzle.

Na Mezinárodním mistrovství Maďarska na Balatonu se ze tří dnů jezdilo jen jeden, další dva to bylo jen na koupání a opalování. Jinak to byla perfektně organizovaná regata včetně výborného jídla po závodě prvého dne. I dokonalé zázemí pořádajícího klubu bylo příjemným překvapením. Za zmínku stojí i přísný, ale spravedlivý dozor několika člunů JURY: i za jediné „pumpování“ si provinilec vysloužil píšťalku, žlutý praporek a 720°. U nás neobvyklé. Jo, až doteď jsem si myslel, že dálnice, které nejsou obdobou tankodromu, mají jen v Rakousku, Německu a Itálii. Představte si, že i na Slovensku a v Maďarsku se dá při jízdě po nich usnout.

No a tak teď k té rovnici. Zatím jsem se letos účastnil celkem 7 regat, z toho tří Prígl Rejsů pro radost a 4 „ostrých“ závodů, z toho 3 závody Poháru České Republiky na Laseru 4.7 a jedné Mezinárodní regaty v Maďarsku na Laseru Radial. Výsledkem jsou 3 třetí místa. Nejvíce si ovšem cením toho třetího místa v mužích v Maďarsku. Byl můj prvý mezinárodní závod s plachtou Radial a za účasti 24 lodí z celkem 4 států (Česká republika, Maďarsko, Malta a Rakousko) v této flotile bez rozdílu věku, a s pouze jednobodovou ztrátou na druhé místo to bylo lepší, než v co jsem doufal.

 

Jean-Baptiste