RS Feva, Velká cena Lipna, 27.4.2013

Poslední dubnový víkend se v tradičním zázemí lodní třídy RS Feva Lipně nad Vltavou jel pohárový závod Velká cena YC Lipna. Společně se „zelenobílými krasavicemi“ se na vodní hladině proháněli i lehce neforemní Optimisti, hbití Laseři a zástupci relativně nové třídy Splash. Z Brna na tankodrom s označením D1 vyrazily čtyři auta se čtyřmi závodními posádkami odhodlanými pokořit rychle přibývající konkurenci.

Bohužel počasí příliš velkému jachtařskému zápolení nepřálo. Vítr jakoby sám nevěděl, jestli foukat má či nikoliv, občas se místy po jezeře prohnal, některá místa vodní plochy však jakoby sabotoval. Odpoledně se naštěstí rozhodl, že umožní dokončit alespoň dvě rozjížďky. Zde se z Brna nejvíce dařilo Blance s Michalem, kteří zajeli 4. a 2. místo. Celá sobota se táhla spíše v očekávaní lepších nedělních podmínek. Nedělní ráno nás přivítalo šedými mraky, poklesem teploty o 5 stupňů ale lehce  narůstajícím větrem, který naštěstí alespoň během dopoledne umožnil zajet dvě slušné rozjížďky, třetí pro naprostou lenost větru musela být po startu zrušena. V celkových výsledcích jednoznačně exceloval Vašek Brabec s Vojtěchem Brožem, kteří deklasovali ostatní závodníky zajetím prvních míst ve všech rozjížďkách a potvrdili fakt, že nejlepší jsou prostě nejlepší ať již fouká či nikoliv. Na bednu se zaslouženě dostala z Brna i Blanka s Michalem, na 5. místě celkového pořadí dojel David a Petr, nováčci ve třídě Anička Vallová a Barbora Svorová dojeli na 14. místě a úplní jachtařští zelenáči Martin Vácha a Jiří Novák obsadili 15. místo z celkových 17-ti lodí, což k jejich téměř nulovým zkušenostem je velmi pěkný výsledek.

Celkově Brno ukázalo že je dynamicky se rozšiřujícím juniorským klubem s obrovským potenciálem a ambicemi stát se v lodní třídě RS Feva významným hráčem

 

Marek Hakl