Poslední vítr 2012 – Fireball

6. – 7. 10. 2012, Brněnská přehrada

Poslední vítr – pro valnou většinu poslední závod na českých vodách v sezóně 2012. Jaké je hodnocení? Uzavřel tento závod sezónu důstojně?

Co se týče předpovědi, tak se jednalo o naprosto charakteristický letošní závod. Pro vysvětlení: letos jsem nebyl na žádném závodě, kde foukalo oba dva dny, ani jednou za x víkendů a Brno nebylo výjimkou. Ovšem sobota byla znamenitá. Poslední teplý den s teplotou nad dvacet stupňů a vítr. Pravda, že trošičku nevhodného směru neb foukalo přes kopec z JZ, ale to nás brněnské závodníky nemůže překvapit.

Na startovní čáře se sešlo 7 fireballů, 10 vaurienů, 3 cadeti a 4 RS 700. V sobotu se nám podařilo odjet 3 rozjížďky. Zde musím pochválit rozhodčí, kteří přes vítr oscilující v úhlu 110 stupňů a měnící sílu ze 2m/s až na 9m/s, zvládli postavit dosti vyrovnanou trať.

Hned v první rozjížďce se nám podařilo dobře odstartovat, nicméně jsme se při jednom réčku do poryvu nevyvarovali položení a naplnění lodi vodou, a pokračovali se znatelnou ztrátou. Druhá rozjížďka začala nadějně, ale končila katastrofálně. Na spodní bójce jsem se nemohl domluvit s Romčou a výsledkem bylo ztracených pár metrů a spinaker sbalený na pravou stranu, což se nám do budoucna stalo osudným. Na návětrné bójce jsme se chystali na poměrně ostrý raum zrovna s dostatkem větru. Navíc byl na bójce převržený Vaurien a tak jsem Káju upozornil, že budeme házet spinakr a začal řešit proticvakací záležitosti jako kiking a dostatečně si nadjet, když najednou slyším „TEĎ“ a pozoruju jak spinakr letí vzhůru a opět padá dolů, protože jeho výtah byl hluboko pod mýma nohama. Se spinakrem zamotaným v ploutvi a kormidle se špatně závodí!!! Třetí rozjížďka byla fajn. Na start přišel solidní poryv a my odstartovali v dobré rychlosti a směru. Dobře vyjeli pár poryvů a točili bójku na prvním místě. Zbytek rozjížďky jsme si pohlídali a dojeli za Jiříkem a Vaškem druzí, z čehož jsme měli (a máme) velkou radost a naplnění dne 🙂 Večer příjemný večírek s Krejčou a Trpcem.

Neděle byla deštivá a studená. Naneštěstí jsme se sešli s docela nepříjemnými indispozicemi a více nás bylo rádo, že se na vodu nepůjde. Tyto nepříjemnosti nebyly způsobené alkoholem!!! Jsme přeci sportovci!!! Nabalili jsme lodě na cestu do Slovinska a s očekáváním, jaké to bude, až budeme lodě vybalovat a chystat na moře vyrazili domů.

Co bych dodal na závěr? Asi to, že se nemůžu dočkat zápisu od někoho z RS, protože to byla opravdu zábavná podívaná. Ideální podmínky stálého větru, co se směru i síly týče, úplně nebyly a tak nebyla nouze o mnoho zajímavých situací. Ale o tom nám musí poreferovat někdo další 🙂

Ondřej Labuda

výsledková listina Fireball na stránkách ČSJ