ME Fireball 2012 – Itálie, Bracciano

Fireball 14 809 – Whistling Gorilla – Klára a Jitka, 21. – 27. července 2012

Představte si jachtařský ráj, alespoň mně to tak připadalo. Rozlehlé jezero kulatého tvaru bez vysokých kopců, teplá voda a příjemný stálý vítr střední síly. Těšila jsem se na nádherný jachting bez omrzlých nohou.To druhé se mi 100% vyplnilo.

Jezero Bracciano se nachází cca 30 km severně od Říma, je to zatopený sopečný kráter s písečním plážemi a hloubkou přes 100 metrů. Voda je čistá a vyhřátá od každodenního slunečního žáru a vítr přichází odpoledne od moře v podobě svěží brízy, stálý a rovný.

Klub, kde se pořádalo Mistrovství, mě překvapil svou „jednoduchostí“ a umístěním mezi pár kempy a zahrádkami s řádky brabor. Každé ráno nás vítalo kohoutí kokrhání a ke spánku ukládalo oslí hýkání. Nejbližší civilizace s obchodem byla 6 km, což pro nás nemaje auto bylo trochu smutné. Nicméně v našem kempu bylo klidno, domácké prostředí a pěkná plážička s lehátky.

Mistrovství bylo vypsáno na 5 dní od pondělí do pátku po dvou rozjížďkách denně se startem v jednu odpoledne. Tato skutečnost mě při přihlašování uklidňovala neb moje fyzická kondice budovaná převážně sezením v práci u počítače či jízdou v autě za zákazníky a úřady byla na vrcholu. V sobotu a neděli před vypuknutím akce se měřily lodě a probíhala registrace k závodu. Vše krásně a hladce plynulo, atmosféra byla přátelská a tak jsme v pohodě stihly i odpolední tréninkovou vyjížďku za slabého větru a silného slunce. Příjemně naladěni projížďkou a s rukami plných dárků dostanuvších k přihlášce jsme se s Klárou odebraly do kempu strávit příjemný večer.

V pondělí se přihnala ze severu fronta, přinesla s sebou mračna, déšť, silný vítr a totálně vyvedla z konceptu a zaběhlých kolejí Závodní komisi. Na vodě v silném větru jsme strávili bezmála šest hodin. Výsledkem celého snažení byla jedna rozjížďka typu autobus přerušená vyvlajkováním M nad A. Úterní závodění se od pondělního zase tak moc nelišilo. Jenom vítr byl slabší, a za sedm hodin na vodě jsme odjeli dvě zkrácenné rozjížďky. Při večerním rozebírání dne jsme se vzájemně uklidňovali, že místní rozhodčí nejsou zvyklí na jiný vítr než klasickou brízu a ta se má zítra dostavit, to už budou vědět co a jak. Proto jsme ve středu v nádherné bríze střední síly na vodě strávili osm hodin a odjeli dvě rozjížďky s průměrnou dobou mezi starty (včetně odložených či opakovaných) 40 minut. Bilance po třech dnech : 21 hodin na vodě/4 rozjížďky z nich 2 zkrácené.

Na ranním čtvrtečním briefingu závodníci dali důrazně najevo, že takovéto vedení Mistrovství Evropy je naprosto neprofesionální a udali seznam nedostatků. Závodní komise si sice stála na svém, že vše dělá dobře, ale přesto jsme dnes na vodě strávili přibližně pouze 4 hodiny a odjeli dvě rozjížky. První rozjížďku se nám vůbec nedařilo a ještě k tomu do nás napálily rovnou dvě lodě, i když jsme měly právo jízdy a dopředu je na to upozorňovaly. Naštěstí jsme mohly pokračovat dál a v další rozjížďce si trochu spravit náladu. Bohužel jsme večer musely řešit protest, ale jak se ukázalo protestní komisi se řešit vůbec nechtěl. S takouvou přezíravostí a arogancí jsem se dlouho nesetkala. Nojo ono už bylo na stolech nachystáno večerní pohoštění…

V pátek se udělalo vedro jako v pekle. Ráno jsme pořešily opravu lodě a pak v potu tváře ve stínu čekaly na závan větru. Ten se dostavil až po druhé odpolední a my hurá na vodu. Komise tentokrát byla připravena, ale bohužel se ve startovním čase změnil vítr. Proběhl odklad startu a pak už nic – nikomu se nechtělo přestavět trať. Komise si nachytala hooooodně dopředu AP nad A a v 16:00 byl konec. Polovina startovního pole vyrazila vstříc nádhernému větru po jezeře, konečně si jachtařsky užít. A taky že to stálo za to.

Projížďkou jsme si spravily náladu a to nás spousta radosti ještě čekala na břehu. Jsme Mistryně Evropy v LT Fireball v kategorii Girls Trophy …“huráááá“.

Výsledky:
1. GBR Burge Matt, Wagstaff Richard
2. GBR Christian Birrell, Sam Brearey
3. CZE Kubový Martin, Roček Roman
4. GBR David Wade, Bob Gardner
5. CZE Čáp Milan, Procházka Filip
6. GBR Hall David, Constable Paul
7. CZE Verner Jaroslav, Winkler Pavel
8. GBR Sam Mettam, Richard Anderton
9. CZE Skořepová Eva, Nápravník Jakub
10. SUI Mermod Claude, Moser Reudi
11. CZE Hájek Milan, Pavlík Zdeněk

European Trophy … GBR … Burge Matt, Wagstaff Richard
Clasic Boat Trophy … CZE … Smetana Karel, Smetana Matěj
Girls Trophy … CZE … Klára Janderová, Jitka Bidlová
Under 25 Trophy … GBR … Christian Birrell, Sam Brearey

Výsledky závodu (pdf)
Speciální ocenění (pdf)

webové stránky závodu
fotogalerie: http://www.vet-sailing.ch/, http://fireball2012.jimdo.com/pictures-gallery/