Lipenský týden 2012 – Fireball

30. 6. – 8. 7. 2012, Černá v Pošumaví

Na Lipenský týden jsem se těšil skoro jako na Vánoce. Teda do té chvíle, než jsem koukl na předpověď. Slibovala po celý týden maximálně 3 m/s, a to v poryvech, což nebyla nejlepší vyhlídka. Naštěstí Lipno je Lipno a o náhody a diametrální změny proti předpovědi tu není nouze.

První závod foukalo všechny tři závodní dny a v největrnější den byl i kosatník Kája celou stoupačku nonstop na hrazdě. Závod mnoho rozepisovat nebudu. Tento úkol čeká na mého dobrého kolegu Václava Huka :-). Nicméně v kostce mohu říci, že jsme si závod užili a s výsledky jsme byli spokojeni. Formu máme stoupající, výkon lodi dobrý a … trochu je mi stydno tuto větu napsat, ale … první závod na Fireballu, kdy jsme se nevykoupali. Krásný to pocit.

Předpověď na druhý závod byla horší než hrozná, a proto jsem se rozhodl ukončit přátelství s windfinderem a doufat ve vítr. Ve volných dnech jsme byli v Lipně nad Vltavou pojezdit na RS100 a Martin s Vaškem na dvojtrapézovém skifu RS800, což byl jistě zážitek jak pro samotné jezdce, tak i pro okolní diváky. Také jsme Káju nominovali měřičem pro lodní třídu Cadet a celou středu přeměřovali plachty, lodě a Cadeťáky.

Čtvrtek a pátek byl ve znamení bezvětří, deště a jachtařského utrpení. Podařilo se nám do detailu natrimovat lodě dle příslušných tuning guidů a srovnat dokonce i náš stěžeň, což byl naprosto eskamotérský výkon. Dále bylo na řadě už jen čekání na vítr a pozorování jachtařských filmů jako Ženy do větru nebo Muž přes palubu, kde jsme se mohli přiučit mnoha jachtařským hláškám a obratům :-).

Sobota dle předpovědi měla přinést maximálně 3 metry, ale Lipno je Lipno a foukalo 4 – 6 metrů a my jsme mohli odjet pěkných pět rozjížděk. Naše pocity ze závodů jsou opět výborné. Některé starty povedené, rychlost lodi konkurenceschopná, sehranost v obratech parádní a téměř bezchybné zaďáky. Vyladíme taktiku, stoupačky a starty a hohoho třes se Hajčusi, Járine, Řáno a další přední jezdci (za pár (desítek)let) :-).

Dalším příjemným pocitem bylo utkat se na bójkách se soupeři jako je Eva Skořepová, Jirka Parůžek nebo Klára Janderová. Nepředjeli nás o kolo, avšak ani my jsme nebyli v předních pozicích, kde tyto posádky většinou jezdí, ale setkali jsme se v půlce startovního pole, což bylo pro nás příjemným překvapením a cennou zkušeností. A další zásadní bod; opět jsme se nekoupali, hohoho :-). Hned musím dodat, že tuto štafetu za nás přebraly jiné brněnské posádky, které pochopitelně (paprika) nebudu jmenovat :-).

Opět jsme si závod maximálně užili a jsme namotivovaní na trénink a přípravu na podzimní Mistrovství ČR na Nových Mlýnech.

Rozhodně ještě zmíním ostatní brněnské posádky. Saša s Ilčou zajely krásné výkony a obsadily nádherné 11. místo, Roman s Hankou neměli v závodě vůbec štěstí a ve třetí rozjížďce se jim uvolnilo kormidlo a zlomila kormidelní páka. Nutná oprava na břehu a nepovedený start v rozjížďce páté. Martin se zaskakujícím kosatníkem Danem nejsou ještě v této sezóně příliš sehraní a na lepší výkony jistě bezesporu čekají.

Větru zdar
Ondřej Labuda

výsledková listina Fireball – závod Král Šumavy
výsledková listina Fireball – závod Vítr a slunce