Malé cadetí ohlédnutí za rokem 2011

Tak …… a máme tu havrany. Havrani jsou pro mne vždy známkou konce, jejich přílet je neklamnou známkou konce roku, člověka nutí k bilancování, co si předsevzal, co z toho dokázal, jaký rok to byl. Toto havraní bilancování upoutalo i řadu básníků, spisovatelů a režisérů, kdy havrani (dle mého názoru neprávem, vždyť je to docela sympatický a velmi inteligentní pták) se stali i symbolem konce života. Kdo z nás by neznal jejich poťouchlé krákavé …… „never more“.

Ohlédnu–li se však za letošní cadetí sezónou, nezbývá než s ulehčením si říci: „bylo to dobré přátelé“. Přesně před rokem jsem psal s lehkou nadsázkou o tajných nadějích z brněnských Lodních sportů, kteří zčeří hladinu stávajících šampiónů – po roce je to tady. Ještě na soustředění v Maďarsku jsme byli bráni jako nezkušení nováčci, kteří si musí na své úspěchy ještě chvíli počkat. Záhy však poměrně nepočetný a věkově velmi mladý brněnský tým „loďáků“ (všichni jsou junioři do 14 let) všem ukázal, že systematická práce, trénink a kvalitní vedení pod dozorem skvělé trenérky dokážou přinést výsledky. Naši závodníci se stali pravidelnými hosty na bedně vítězů, včetně získání postu nejvyššího – Mistra České republiky.

Vedle úspěchů sportovních se dařilo i v oblasti „manžerské“. Reklamní kampaň na okolních školách, nově webové stránky cadetteamu a vysoká angažovanost Ilči, Marcely a ostatních přivedla na brněnské Lodní sporty řadu nových tváří. Že mnozí z nich nezůstali je přirozené. Závodní sport znamená nejenom nadšení na straně dětí, které zde většinou i je, ale i ochotu rodičů něco obětovat. V podstatě je jedno, zda tato oběť znamená volný čas nebo peníze, zpravidla se nám nedostává jedné z těchto věcí. V obojím však patří jachting k těm méně náročnějším sportům. Pro nás je důležité, že nám zůstali nováčci, kde je vidět jejich nadšení jak na lodi , tak i v pobřežní podpoře.

S radosti tedy můžeme konstatovat, že pro příští rok máme připravené čtyři kompletní posádky na čtyřech dobře připravených lodích. Zde je třeba poděkovat i Lodním sportům, za jejich finanční podporu mladých jachtařů, bez které by zůstala lodní třída Cadet v Brně pouhým odkazem na internetu.

Tedy závěrem: nebojme se havranů, za chvíli otevřeme loděnice, vymeteme pavouky a všem připomeneme, že ti nejlepší pochází z Brna.

S úctou a trochou nadsázky
Marek Hakl