Poslední vítr – zpráva Ondra

Brněnská přehrada, 1. – 2. 10. 2011

Krásné sobotní ráno na domácí půdě LS Brno. V klidu jsem si mohl sednout a koukat, jak všichni pracně sundávají lodě z vozíků, staví stěžně a ani na chviličku se nezastaví. Nám stačilo sundat horní persenik a vytáhnout plachty – víc takových závodů, víc!.

Na závod přijelo 21 fireballů, což je počet více než krásný. Bohužel větrná vyhlídka na to, že všechny tyto lodě si pořádně zajezdí, nebyla – tlaková výše stále nad střední Evropou. Ráno díky termice trošku pofukovalo a organizátoři neváhali nás hnát na vodu. Start byl poněkud netradiční. Kolem startovního autobusu popojíždělo maximálně 15 fireballů a vítr slábl. Ozvalo se zatroubení a byla vytažena červenobílá vlajka. „Hm, AP – tak jedem na břeh“. Když jsme proplouvali těsně kolem startovky, ozvalo se druhé zatroubení a všiml jsem si, že na stožáru není AP, ale U.“Sakra, 4 minuty do startu, rychle sundat spinaker a startovat“. Bylo to minutové znamení a start jsme těžce propásli. Nakonec jsme nedojeli ani na první bójku a vítr lehl úplně. Tentokrát už bylo vyvěšeno AP.

Kolem 16. hodiny opět začalo malinko pofukovat a tak jsme vyrazili na vodu. Slabý poryvovatý vítr nám nepřál. Poryvy jsme netrefovali a myslel jsem, že všechno je špatně. Když nás na druhé stoupačce míjela za zádí loď s nápisem BEAT Rádio, nevěřil jsem vlastním očím – Řáno a Milhaus jsou za náma! Dobrá, formu a rozložení této posádky po náročném dni nebudu komentovat, ale stejně, tento pohled se mi naskytl poprvé :-). Nicméně jsme ve výsledku v této rozjíždce dojeli hrozně. Následoval večírek, kterého jsem se bohužel nemohl účastnit, ale musím poznamenat, že všemi zúčastněnými byl velice pozitivně hodnocen.

V neděli jsem startovali již v 9 hodin ráno. Dvě pěkné rozjížďky, kde jsme jeli velice obstojně. Silné stoupačky, slabší zaďáky, hrozné starty – startovní čára byla opravdu krátká a při jednom startu jsme ze závětří chtěli vytlačit i startovní loď, bohužel neuhnula, a když jsem poprosil chlapy v našem závětří, jestli nám neudělají místo před sebou, tak také nereagovali a sobecky nás úplně zavřeli – a závětrná bójka, kde na nás spousta posádek křičelo – nebáli jsme se tlačenice ani trochu :-). A výborné výsledky brněnských „synků“. Třetí rozjížďka byla přerušena pro nedostatek větru.

Závod byl báječný! Mnoho lodí, super společnost a skvělé výsledky brněnských závodníků stařší i mladší „kategorie“. Příště prosím jen více větru. A výsledky – cenný bronz pro polobrněnskou posádku – Jirka Parůžek a Vašek Huk, velká gratulace.

Přílohy a odkazy: