Pohár ALT Fireball 2011

Nové Mlýny 24. -25. 9. 2011

Závody na Nových Mlýnech bych zařadil mezi nejlepší a mé nejoblíbenější. Veliká vodní plocha, spousta větru a hlavně kousíček od Brna, proto jsem se nemohl dočkat pátečního večera a hlavně sobotního rána.

V sobotu ráno jsme s Romanem Vašíkem, Martinem Vašíkem, Hankou a Vaškem jenom mohli krčit rameny. Vzduch se ani nehnul a předpověď hlásila vítr nula a v poryvech nula. Sobotní den jsme strávili laděním a zkoumáním lodí a nejnovějších „vychytávek“, organizačními záležitostmi ohledně Fireball Teamu a výletem na Dívčí hrady.

Na neděli byla již předpověď lepší, proto byl první start posunut již na 9:00. Nicméně vítr byl stále velmi slabý a proměnlivý. Kolem jedenácté hodiny jsme se dostali na vodu. Po vyplutí nás nečekalo nic dobrého. Ačkoliv jsem minulý týden měl loď vytaženou v loděnici a věnoval jsem spoustu hodin drobným opravám, laděním detailů a všemu možnému, tak po vyplutí jsem zjistil, že v knize na kormidlo mám molitan, který nejde vytáhnout, a kormidlo nejde naplno sklopit.!!?!

První start se nám vydařil a první stoupačku jsme jeli ve středu pole. První raum však byl tak ostrý, že jsme jej téměř celý jeli s vyfouklým spinakrem a dost jsme ztratili. Druhou stoupačku jsme jeli úplně stejně jako první, nicméně jsme se, z mně neznámých důvodů, stále propadali.

Na druhou rozjížďku vítr zesílil a na horní bójce kormidlo nevydrželo a celé vypadlo z kování. Museli jsme na břeh a provizorně opravovat.

Třetí a čtvrtou rozjížďku se nám také moc nedařilo, ale báječně jsme si zajezdili. Pěkné, rychlé bočáky, rychlé stoupačky a sluníčko. K tomu neuvěřitelné výkony předních závodníků, kteří dovedou ujet celému poli za jakýchkoliv podmínek.

Už teď se těším na další závody na Mlýnech a snad dvoudenní vítr.

Přílohy a odkazy: