MČR RS 700 – Lipno 2011

26. – 28. 8. 2011, Lipno nad Vltavou

Je to za námi. Historicky první mistrovství ČR v lodní třídě RS 700, a s ním spojené výborné závodění, se konalo o víkendu 26. – 28. 8. na Lipně v Loděnici Lipno nad Vltavou. Náš klub se blýskl výbornou účastí a to celkem pěti závodníků z celkového počtu dvanácti lodí. Roman Vašík, Martin Vašík, Martin Cvan, Václav Huk a na svém vůbec prvním závodě na této lodi Jakub Košvica.

Toto mistrovství bylo pro náš klub významné nejen velkou účastí, ale také novým přírůstkem do týmu. Poté co si Roman s Martinem „zkrátili“ cestu na Lipno přes Německo, se nám předvedl v plné parádě nový skiff RS 700 s číslem 959.

Ze zatím nejnovějšího kousku jsme všichni během pátku, který byl co se týká větru slabý, odkoukávali nejnovější „vychytávky“ a také jsme obdivovali celkovou vybavenost této lodě. Během dopoledne jsme dali lodě do co největší parády, ale odpoledne nám zbyly jen oči pro pláč. Vítr velmi nestálé síly a směru, ve kterém se nedala postavit trať, odsoudil pátek ke dni spíše technickému. Navečer jsme si šli krátce potrénovat, ale z jachtařského hlediska to byla opravdu hrůza. Také jsme to brzo zabalili a těšili se na skvělý večerní raut připravený pořádajícím klubem!

V sobotu nás přivítalo deštivé a chladné počasí s větrem 6-8 m/s. Den byl rozdělený na 2 závodní bloky. Celkem se odjelo 5 rozjížděk. Náš klub se po vydatném závodění, plném obrovských skluzů, povedených a nepovedených halz, vydatných stoupaček a také samozřejmě nějaké té vody zespodu i z vrchu, rozhodně nemusel stydět. Obsadili jsme hned 2 medailová místa. Mně patřilo místo druhé se ztrátou jednoho bodu na prvního Honzu Myslíka a Martinu Vašíkovi místo třetí. Po večeru plném deště a znovu také výborného jídla jsme šli brzo spát a připravovat se na poslední závodní den.

V neděli bylo ráno opět lipenské počasí s teplotou pod 10 stupňů Celsia. Před námi byly po domluvě s rozhodčími 3 rozjížďky. Nastupovala nervozita, vědomí blízkosti úspěchu a náladu také nepodpořil postupně lehající vítr. Plán tří rozjížděk se nakonec úspěšně vyplnil.

Po první rozjížďce dne a mém pátém místu jsem se s vidinou zlatého kovu již pomalu loučil. Předposlední část závodu mi ovšem náladu vylepšila. První místo z první návětrné značky jsem si udržel až do cíle a rázem jsem byl zpátky ve hře. S Honzou Myslíkem jsme měli bodovou shodu a jel se tedy přímý souboj o zlato. Z tohoto důvodu byla celkem logicky poslední rozjížďka ve znamení matchracingu od startu až dokonce. Po mé chybě na návětrné značce se dostal Honza do vedení. Tento stav trval až do druhé poloviny zaďáku do cíle. Přišel mi poryv, který jsem potřeboval, udělal jsem jednu dobrou halzu a následně jsem byl už jen malý kousek od mého prvního titulu. Cílovou čáru jsem nakonec protl s mírným náskokem.

Celkově jsme tedy pro Lodní sporty vyjeli první a třetí místo. Doufám, že tradice skiffových lodí v našem klubu započne a bude i nadále silnou stránkou jachtingu nejen v Brně, ale také v celé republice. Všichni se již těšíme na podzimní pohárový závod a možná také znovu nějaký ten úspěch v této velice rychle rozrůstající se lodní třídě.

Přílohy a odkazy: