Jean na Laseru

Lodní sporty za mladé jachtaře na jednoposádkových plachetnicích statečně reprezentuje patnáctiletý osamělý „mořeplavec“ Jean-Baptiste Janča, který se po Cadetech vrhl na po světě velmi oblíbenou a rozšířenou jednoposádkovou plachetnici Laser. Letos s plachtou o ploše 4,7 m2 startoval v našich barvách již na 11 závodech. Na stadnardní plachtě dokonce vyhrál na Dářku „Závod mladých nadějí“.

Poprosil jsem Jeana, aby se s námi podělil o jeho zážitky ze závodního zápolení a obdržel jsem tuto jeho zprávu:

6. Závod této sezóny se odjel na Nových mlýnech, kde jsem se umístil na 4. místě v mladších žácích. Vítr byl proměnlivý a také díky tomu se odjelo 6 rozjížděk.

7. Závod se jel na Žermanicích, kde jsem se umístil na 2. místě, odjely se v podstatě v malém větru 3 rozjížďky.

8. Závod se jel na Nechranicích, kde jsem se umístil na 2. místě v mladších žácích. Odjely se v malém větru 3 rozjížďky.

9. Závod se jel na Jesenici, kde 1. den foukalo okolo 3-5 m/s a 2. den foukalo okolo 10 m/s při poryvech v dešti a větru foukalo až, nechtěl bych přehánět, ale možná i 20 m/s v nárazech. V tomhle větru se chci zlepšit. Umístil jsem se na 4. místě v mladších žácích.

10. Závod jsem jel na standardu, na soustředění na Velkém Dářku. Odjelo se 5 rozjížděk z těchto rozjížděk jsem si zajel pro 1. místo. Soustředění bylo úžasné, velmi dobrá byla příprava na vodě, teoretická příprava a zejména velký důraz byl kladen na fyzickou přípravu. Hodně jsem se díky každodennímu tréninku zlepšil v technice jízdy a určitě si odnesl spoustu zážitků s kamarády a trenéry.

11. Závod jsem jel také na Velkém Dářku. Odjelo se 5 rozjížděk, umístil jsem se na 4. místě, kdy se 3. rozjíždka jela na centimetry. Bohužel rozdíl mezi mnou a třetím místem byl o jeden bod.

12. Závod, a taky můj 1. závod na L47 v zahraničí, byl na Oravě, kde jsem po 2. dni byl na 2 místě, 1. den se neodjela ani 1 rozjížďka kvůli nedostatku větru. 3. den jsem byl na 3x na 5. místě, a tak jsem se posunul na konečné 6. místo. Jako družstvo jsme vyhráli před družstvy Slovenska, Polska a Maďarska. Více informací ve článku na stránkách ČSJ

13. a také zatím poslední závod se jel na Žermanicích 1. den jsem byl na 2 místě, ale kvůli mé chybě jsem se 2. den ocitl na 4. místě. Bohužel s třetím místem jsem měl rovnocenné bodové hodnocení, ale horší hodnocení v rozjížďkách mě posunulo o místo zpět. Beru si z toho velké ponaučení. Na Žermanicích jsem trávil s dědou, babičkou, mamkou a sestrou 14 dnů, kde jsem kromě přípravy na vodě, tedy tréninků, strávil také pěknou dovolenou. Hodně jsem se věnoval, pokud to šlo, protože ne vždy foukalo, tréninku na vodě, ale také jsem s dědou pracoval hodně na teoretické přípravě.

Jean-Baptiste Janča

Jean se závodů a příprav účastní zejména díky podpoře a vysokému nasazení své rodiny. Držíme ti palce do dalších jachtařských soubojů!

Roman Vašík
za Lodní sporty

Přílohy a odkazy: