Na sever! – Fireball

16. – 17. 7. 2011, Slezská Harta

Moje první výprava na závody do končin severní Moravy se udála o víkendu 16. – 17. července. Vyrazili jsme na ni v netradičním složení dvou kosatníků a to tedy na kormidle Václav Huk a na kosatce, letos zatím nejaktivnější závodník z našeho klubu (k dnešnímu dni 13 startů), Martin Vašík.

Závod Bermuda cup pořádaný jachtklubem na Slezské Hartě byl aspoň pro mě do značné míry netradiční. Nejen výborným servisem pořadatelů, podepřeným týmem sponzorům, a tedy i nízkým startovným, ale také například dálkovou rozjížďkou nebo polem lodí, se kterým se běžně nepotkáváme.

V sobotu bohužel příliš nefoukalo. Na vodu se šlo kolem jedné hodiny. Díky špatně postavené startovní čáře se nám podařilo odstartovat až napotřetí a to na černou vlajku. Za cenu nejlepšího startu jsme bohužel byli přes čáru. Nezbylo nám nic jiného než opustit startovní pole, ale volný čas jsme využili k prohlídce místní hráze, u které je přes 100 metrů vody. Další rozjížďka se v sobotu kvůli nedostatku větru již nejela.

V neděli byl plánovaný start odložen jen o půl hodiny a v 10 hodin jsme již všichni vyjížděli na vodu. V plánu byla dálková plavba přes celé jezero a zpět. V cestě nám stály 2 velmi nepříjemné úžiny, kde si vítr dělal doslova co chtěl. Pořadí se nejdříve dost míchalo, ale v cíli jsme byli na druhém místě z celkem devíti závodících lodí. Kvůli dálkové rozjížďce se bohužel stihla už jen jedna další. V té jsme celá 3 kola vedli, ale před cílem vítr polevil a dojeli nás lodě, které byli více než 100 metrů za námi. Po chybě na poslední stoupačce jsme znovu obsadili druhé místo.

Nakonec jen snad malé doporučení pro všechny. Nebojme se zkusit i jinou vodu a přijeďme příště na sever ve větším počtu! 10 Fireballů se tam vždy najde a jako tréninkový závod není nic lepšího!

Přílohy a odkazy: