Dvackaři na Kieler Woche 2011

18. – 26. 6. 2011 Kieler Woche 2011

Po hodinách poctivého tréninku jsme sebrali odvahu a vypravili jsme se spolu se dvěma neratovickými posádkami na opravdové závody. A i když naše očekávání byla značná, světoznámý závod odehrávající se pod záštitou grandiózního severoněmeckého festivalu Kielerwoche je hravě překonal.

Na místě nás přivítala olympijská marína nabitá stánky, atrakcemi a jachtařskými obchody. Kdo měl čas mohl se tu dobře najíst, výhodně nakoupit, zaplavat si, či si nechat zcela zdarma opravit poškozenou loď. Navíc na nás i davy dalších návštěvníků čekal každovečerní koncert, který dával zapomenout na poněkud zákeřné počasí, kde se cca hodina sluníčka vždy vystřídala s vydatným děštěm.

První dny našeho pobytu byly zasvědceny tréninku, kde bylo potřeba zejména zvyknout si na slušný vítr, ze všech stran se deroucí vlny a hustý námořní provoz sestávající vyjma závodících lodí převážně z překrásných historických korábů a širokých polí rosolovitých medůz. Není třeba dodávat že nezvyklé podmínky nám daly značně zabrat.

Když jsme se pak poprvé setkali – spolu s 176 dalšími loděmi rozdělenými do 3 skupin – ve startovním prostoru, bylo to do slova a do písmene hustý (a o kolize opravdu nebyla nouze). Po kvalifikaci se jediná Jája s Lénou probojovali do zlaté skupiny a my s Michalem a Honzou jme poněkud ostudně zkysli ve třetí „červené“. Největším problémem se ukázaly opět starty, ale vyskytla se i řada taktických chyb či problémy s jízdou ve vlnách. Po prvním dnu jsme se vyloupli na pěkném prvním místě v červené skupině, ale hrubé taktické chyby zejména na zadní vítr spojené s nervozitou kvůli špatně zapsaným výsledkům vedly k propadu na slabou pátou příčku.

Ani nepříliš záviděníhodné umístění, a další nepříjemnosti jako krádež zbrusu nového kompasu (byl ukraden nám – ne námi) či neschopnost závodní komise však nepokazily naše nadšení z tohoto závodu a již na místě bylo rozhodnuto, že nás tu příští rok uvidí zase 🙂

Šimon Seidl

Pozn. red.:
Šimon Seidl s Jakubem Košvicou se ze 177 hodnocených lodí umístili na konečném celkovém 123. místě

Přílohy a odkazy: