Cadet – soustředění Maďarsko 2011

Soustředění Cadetů, Balaton, 21. – 25. 4. 2011

Po krátkém zimním odpočinku a přípravě v plaveckém stadionu se naši malí cadeti opět probudili k životu. Děti povyrostly, tatínci přibrali (tedy já), naštěstí mamimky jsou stále stejně krásné. S prvním dubnovým sluníčkem jsme vystěhovali z půdy laminátové krasavice, dvě dovezli z celkové rekonstrukce z Pardubic a pomalu začali hledat plachty. Trenérka Ilča dohlédla na perfektní dovybavení lodí, zakoupili jsme dokonce i měřák napětí vantů, takže již nemusíme stát na břehu a jako harfisté velkého orchestru a hledat správný tón do správného větru. Technicky připraveni jsme vyrazili na soustředění na Balaton.

K Balatonu jsme docestovali již ve středu večer. Po krátkém hledání jachtklubu a mnoha odpovědí domorodců, kteří na dotaz v jakékoliv řeči odpovídali „nerudém“, jsme děti ubytovali přímo v jachtklubu, který po nedávné rekonstrukci nabízí skvělou ubytovací kapacitu a zázemí společenské místnosti. Osobně jsem byl překvapen naprosto perfektním zázemím, které bych očekával maximálně tak u Ženevského jezera.

Tréninky probíhaly od čtvrtečního rána, závodníci byli rozděleni do 3 výkonostních skupin po 5 lodích, což umožňovalo dostatečně individuální trénink. První dny počasí přálo spíše doprovázejícím rodičům, sluníčko a teplo lákalo k procházkám po městečku nebo okolních parcích. V neděli se usmálo počasí i na závodníky, obloha se lehce zatáhla, vítr zesílil a na hladině Balatonu se konečně objevily bílé čepičky vln dávajících lodím tu správnou dynamiku. Děti pod oborným vedením z doprovodných člunů ze sebe vydávaly maximum. Tréninky se střídaly se společnými závodními rozjížďkami (i když také tréninkově). Maďaři prokázali, že jsou mistři slabého větru, při silnějším fukejři však Češi ukázali, že občas jezdí na Lipno a  prostě to umí! (tedy, je třeba pravdivě přiznat, že zrovna brněnských posádek se to netýkalo…. Ale my to natrénujem).

Po každém odtrénovaném dni následovala večerní schůzka, na které se rozebíraly video záběry z celého dne s patřičným komentářem trenérů. Díky skvělé práci organizátorů soustředění se dle mého názoru jednalo o velice zdařilou akci, která přinesla přesně ten správný start do letošní sezóny.

Díky moc Pavouku za organizaci.