420 – Spring cup 2011, Slovinsko – Izola

Brněnsko-pražská výprava ve složení Šimon Seidl, Jakub Košvica (LS Brno), Michal Kliment, Jan Štrunc (YC Neratovice) a doprovodem Dušanem Srbem, trenérem, a Františkem Košvicou, team leadrem, se v ranních hodinách velikonočních vrátila ze slovinského Spring cupu. Sice bez valných výsledků, zato však s hromadou nových zkušeností a parádním opálením. Abych to ale vzal pěkně popořádku …

První dny jsme věnovali tréninku, kdy nám šlo především o seřízení lodí pro mořské podmínky a osvěžení si manévrů po zimním nicnedělání. Vše pod dohledem Dušana a za horlivé „ashore“ podpory Františka, jenž se svědomitě ujal role kuchaře i hospodyňky. Vše pak za překrásného jadranského počasí doprovázeného jarním větříkem.

Na startovní čáře se v pátek sešlo přes 60 lodí 420 marně očekávajících slibovaný vítr. Mezitím co jsme se připékali na subtropickém sluníčku a lehce okoupali mezi stovkami medůz, se naše technická podpora znovu vyblýskla a doručila pizzu přímo do závodního pole. Další dny beznadějné bezvětří setrvalo, a tak se na větší počet rozjížděk dostalo až v neděli. Naše slušné schopnosti trimu a techniky jízdy však bohužel nestačily na vykompenzování hrubých taktických a startovních chyb, a tak se naděje na umístění v „top 10“ pomalu rozplynuly. V závěru jsme si kromě mnoha škrábanců na lodích (bylo skutečně „horko“) a smíšených pocitů odvezli 20 a 27 místo, což je sice škoda, ale chybami se jachtař učí a slovinská lekce byla skutečně hutná.

Šimon Seidl

Krátká zpráva Františka Košvici v průběhu závodu:
„Ahoj jachtaři,

zdravíme z Izoly. Po vydařených dnech treningu kdy foukalo 4- 8 m/s se do závodu přihlásilo 60 dvacek. V pátek se neodjela rozjížďka. Pokus byl, ale po půlce se opravdu nedařilo udržet regulerní podmínky, tak komise rozjížďku ukončila. Škoda Šimon s Kubou byli čtvrtí zřejmě je extremní stáčení větru nijak nezaskočilo, jak říkali neratovičtí, jsou na to prý z Brna zvyklí. V sobotu se jedna rozjížďka odjela za mírného a celkem směrově stabilního větru. Šimon s Kubou provedli celkem neuvěřitelný kousek. Dojížděli do cíle na páté pozici, což se jim nezdálo dost dobré a při pokusu o předjetí další lodě se nechali proudem vytlačit pod boji a dalších 9 lodí se dostalo před ně. Čtrnácté místo z 53 klasifikovaných lodí, posádka z Nera v této rozjížďce 19. Tak snad to bude poučení pro příště.

Zdraví Franta“

K článku Šimona František Košvica dodává:
„Dík za vyvěšení, Šimon byl rychlejší za což mu děkuju. Mám pouze tu výhradu, že ten výsledek nepovažuju rozhodně za špatný, jinak s jeho rozborem příčin souhlasím.“

Přílohy a odkazy: