Mistrovství Evropy Fireball 2010 pohledem Vaška Huka

Konečně je to tady. Závod, na který jsme se celý rok těšili a připravovali. Příležitosti závodit na ME a ještě k tomu v České republice se chopila většina domácích závodníků a bohužel ne tolik zahraničních, jak by jsme si všichni přáli. Nakonec je tu tedy 51 lodí a tedy na České poměry velké závodní pole.

Včera jsme dopoledne měřili loď a po menších problémech s váhou trupu a tloušťkou pně jsme byli vpuštěni do závodu. Poté jsme nelenili a šli jsme trénovat na vodu. Nové Mlýny nás přivítaly větrem okolo 7 m/s, takže jsme se parádně svezli.

Večer ale mělo přijít měření nových a ještě neměřených plachet. Hlavní plachta prošla bez problémů, kosatka po diskuzi měřičů o výkladu pravidel také, ale spinaker ne. Boční lemy jsou o 2 cm delší. Zatím ještě nevíme jestli pojedeme na starém nebo tuto situaci vyřešíme nějak jinak, nicméně vyřazení nového spinakeru je pro nás citelná ztráta.

Na odpoledne je naplánovaný Practice race a večer zahájení závodu. Počasí zatím jachtařsky přeje-na vodě je něco okolo 8 m/s, ale prší a je docela zima.

Držte nám palce, ať se závod vydaří co nejlépe a můžeme spokojeně uzavřít letošní sezonu.

Vašek

Přílohy a odkazy: