ME Fireball 2010 – zprávy ze závodu 3

Když jsem se včera ráno probudil, chvíli jsem si říkal, že třeba už nebude tolik foukat a bude následovat aspoň trochu lehčí den. Jenže asi minutu nato přišel poryv větru, který mi málem obtiskl střechu stanu na obličej. No a v tomhle duchu se odvíjel celý včerejší závod.

Po vyjetí na vodu ještě v zákrytu kopce jsme vytáhli spinakr. Chvíli to vypadalo, že to možná nakonec opravdu nebude tak hrozné, ale to nemělo trvat dlouho. Start byl až hodně daleko na druhé straně jezera. Čím víc jsme se k němu blížili, tím víc zesiloval vítr, až jsme nakonec nevěděli, jak spinakr sundáme, a byli jsme vůbec rádi, že se ještě držíme stěžněm nahoru.

Už na startu několik převrácených lodí chybělo. Nám se tentokrát start docela povedl, jenže netrvalo dlouho a taky jsme si zkusili, jaké je to smutně koukat na ostatní lodě a snažit se vypáčit stěžeň z bahna. Rozhodčí tentokrát rozjížďku vypsali na 4 kola. Toto první kolo jsme dojeli už bez nehody, ovšem převrácení přišlo krátce po třetí bojce. Poměrně rychle jsme obrátili loď zpátky a závodili jsme dál. Stále jsme kolem sebe měli soupeře, takže nás odhodlání nepřecházelo.

Ve druhém kole jsme se převrhli ještě jednou na halzu, ale pak už jsme dokázali dojet rozjížďku až na nějaké menší problémy (vyjeté kormidlo) bez problémů. Byli jsme rádi, že vůbec dokážeme protnout cílovou čáru, protože jsme věděli, že i tak to bude poměrně dobrý výsledek.

Rozhodčí kvůli síle větru vyvěsili AP nad H a my jsme se začali probojovávat proti větru a vlnám domů. Jenže naše nadšení nad dojetím rozjížďky nemělo trvat dlouho. Na břehu jsme se dozvěděli, že jsme nestihli cílový limit o půl minuty!! Takže jsme nakonec po včerejšku 37. Kdybychom byli jen o půl minuty rychlejší mohlo z toho být celkově 23. místo.

Následoval breefing. Marek Pavlovský oznámil rozhodnutí komise rozhodčích poslat člun na místo závodu člun, který změří sílu větru a podle toho se rozhodne jestli se ještě na vodu půjde nebo ne. Taky nám sdělil, že na vodě foukalo stálých něco přes 10 m/s, ovšem v nárazech přicházel i vítr přes 16 m/s. Asi do hodiny přišlo rozhodnutí, že na vodu se už nepůjde.

Dnes by nás měl čekat o něco slabší a hlavně stálejší vítr. Víme, že máme na víc než na poslední čtvrtinu závodního pole a chceme toto umístění co nejvíce vylepšit. Doufám, že nás tu konečně potká taky trocha štěstíčka…

Vašek
Nové Mlýny, středa 29.9.2010 ráno

Přílohy a odkazy: