Skvělý doprovodný program Borůvkové regaty na Lipně

V pořadí předposlední pohárový závod, kterého se účastnili mladí jachtaři z Lodních sportů, se konal v Lipně nad Vltavou ve dnech 13. – 14. září a nesl název Borůvková regata. Do Lipna na borůvky jsme se vypravili se sedmi posádkami z Brna. Na víkend rosničky hlásily citelné ochlazení, a tak jsme nic nenechali náhodě a zvolili jsme ubytování v teplých pokojích Sportcentra pod lipenskou lanovkou.

Jachtařský závod, který se nesl ve znamení štědrých sponzorů a obětavých dobrovolníků z řad pořadatelů, byl špičkově připraven. V sobotu, sotva jsme rozevřeli oči byly pro děti přichystány na loděnici borůvkové koláče, teplý čaj a další občerstvení formou švedského stolu. Teplé nápoje se do chladného šumavského podzimního rána opravdu hodil. Díky dobrým povětrnostním podmínkám závodní komise dodržela čas a v 11 hodin velela ke startu první rozjížďy. Na sobotu byly plánovány čtyři.

Po dvou rozjížďkách učinila závodní komise pauzu, aby se děti mohly na břehu ohřát, napapat teplé polévky, či sponzorského buřtguláše. Ani se nám po pauze nechtělo na vodu. Ještě že se jely pouze dvě zbylé na sobotu plánované rozjížďky. Po příjezdu na břeh měli pořadatelé připraveny pro závodníky borůvkové knedlíky a borůvkové lívanečky. Po kterých se děti hromadně přemístily na nedalekou bobovou dráhu, která byla pro ně opět bezplatně připravena. Dalším bodem programu byl aquapark, děti se na ubytovnu vrátily k deváté hodině večerní a znaveni z náročného dne brzy ulehly do hajan.

Díky bohu, že na neděli už zbývala jediná rozjížďka. Rtuť teploměru nevyšplhala při startu přes 4 °C. Ještě, že nepršelo, jak rosničky hrozily. I ta hodina na vodě byla velice nepříjemná, zvláště pro posádky, které se cvakly.

Z jachtařského hlediska se závod vydařil. Východní až severovýchodní vítr o rychlostech do 8 m/s byl jachtařským potěšením. Jedinou šmouhou na krásném závodu byly okolní kopce, které charateru větru dávaly brněnsky točivý nádech. Přeskakující vítr však ke kopcovité krajině patří.

A výsledky – na medailových pozicích obsadil Šimon Seidl s Davidem Haklem 3. místo v celkovém pořadí, dále pak Beata Alexová s Lucií Janků 3. místo v kategorii žáků. GRATULUJEME!!!

Přílohy a odkazy: