Cadet – Lipenský týden 2007

Na začátku letošních prázdnin jsem se jako mamina –divačka začínající „jachtařky“ na cadetu zúčastnila dvou závodů na Lipenské vodní nádrži – O krále Šumavy a Mistrovství České republiky 2007, coby součástí Středoevropského poháru 2007 se zahraniční účastí z Polska, Maďarska, Německa a Belgie. Řeči zkušenějších a ostřílených závodníků ve smyslu, že na Lipně vždycky prší, jsem nebrala vážně, a naivně jsem se domnívala, že jezdit při malém větru za krásného počasí je to pravé jachtaření.

Když pršelo skoro vkuse již třetí den a vítr foukal tak, že do vody padaly jako střelené kačeny i nádherné a kvalitní lodě vyšších lodních tříd, říkala jsem si, co si to moje dítě vybralo za sport ! Ostřílení závodníci jásali jak nádherně fičí, nebe bylo černé, vlny docela vysoké a tak mladší kategorie závodníků nemohla zakrýt nervozitu, ale zároveň i chuť zkusit si pořádný vítr. Díky účasti mezinárodních posádek byl start v takovýchto podmínkách jistě cennou zkušeností.

Síly mladších závodníků sice rychle ubývaly, stejně jako součásti některých ne zrovna zánovních lodí, ale byla vidět radost a uspokojení z překonání sebe sama. V mezinárodní konkurenci však nakonec z mého pohledu obstáli všichni, nejen ti kteří stáli na stupni vítězů, ale i ti, kteří teprve sbírají závodní zkušenosti. Vydatnou pomocí k dosažení dobrých výsledků bylo díky trenérovi zajištěné zázemí naší výpravy jak na vodě, tak na suchu, především perfektně fungující stravování. Když poslední den závodu svítilo sluníčko, jela se jen jedna rozjížďka a viděla jsem ty spokojené cadeťáky musím přiznat, že si vybrali krásný sport. Tak až pojedu Lipno příští rok, můžu se přidat k těm, kteří budou říkat … jo to v loni to byl fičák!

Přílohy a odkazy: