Mistrovství světa lodní třídy FINN – zpráva ze závodu

Místo konání: Chorvatsko – Split
Termín: 8.7. – 16.7. 2006
Počet závodníků: 99
Zástupci České republiky: Maier Michael (CZE 1), Hrubý Michal (CZE 9), Lidařík Rudolf (CZE 3), Vika Tomáš (CZE 52)

V letošním roce se mistrovství světa v lodní třídě FINN konalo v Chorvatském Splitu, který je jako tradičně pořadatelem velkých jachtařských akcí, tudíž mají dost zkušeností s organizací takovýchto akcí. Letošního Gold Cupu se účastnila kompletní světová špička a co do počtu se na startu sešlo pěkných 99 finnařů. Závod byl velice dobře zorganizován a pořadatelé prakticky ani jednou nezaváhali. Generálním partnerem regaty byl mobilní operátor T mobile.

Závod byl vypsán na devět rozjížděk, ale uskutečnilo se jich osm. Rozjížďky byly dost dlouhé ( cca 1,5 – 2 hodiny ). Závodilo se za středního až silnějšího větru od 13 do 20 uzlů. První čtyři dny vanul termický mistral a na poslední dva dny přišla bora.

Naši závodníci se v poli neztratili. Michael Maier obsadil celkově 22. místo, Rudolf Lidařík 35. místo, Michal Hrubý 49. místo a junior Tomáš Vika skončil celkově 61 a z juniorů zaujal 8 pozici ze 16 startujících. Nešťastným hrdinou celého mistrovství se bohužel stal náš Michal Hrubý, který si v šesté rozjížďce rozříznul ruku o ploutev svého finna a šest stehů na pravé ruce mu nedovolilo dokončil tento jinak pro něho velice dobře rozjetý závod.

Více informaci včetně bohaté fotogalerie naleznete na stránkách www.sailing.org nebo na stránkách splitského klubu www.jklabud.hr