Cadet – Středoevropský pohár – 1. regata

Pro rok 2005 se národní asociace lodní třídy Cadet České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska dohodly na uspořádání společné série závodů pod názvem Central European Cadet Cup – C.E.C.C. První závod se jel v rámci Velké ceny Optimist o víkendu na přelomu dubna a května na Nových Mlýnech. Mimo téměř kompletní české flotily tak přijely dvě lodě ze Slovenska, čtyři z Polska a devět z Maďarska a Cadetů se nakonec na startovní čáru postavilo třicettři.

Úctyhodný byl i počet ostatních lodí – 64 Optimist, 19 Evropa a 14 Laser Radial.
V sobotu, i když lodě vypluly, se nakonec nezávodilo. Vítr byl tak slabý, že by jakákoliv rozjížďka musela být nakonec prohlášena za neregulérní. Závodníci na vodě ale situaci využili a věnovali se příjemnému opalování a navazování nových i mezinárodních přátelství…

Pořadatelé a komise v čele s Vlastou Novákovou se na základě pečlivého prozkoumání nejrůznějších předpovědí rozhodli v neděli start přesunout na osmou hodinu ranní a jak se ukázalo, bylo to rozhodnutí moudré. Stálý, i když ne příliš silný vítr foukal po celé nádrži celé dopoledne a tak se odjely tři vcelku povedené rozjížďky. Čtvrtá byla nakonec zrušena a s ní byl ukončen i celý závod.

V Cadetech si to jako obvykle rozdával Petr Fiala z Neratovic a Miro Baran ze Slovenska. Velmi aktivně se k nim připojil i Filip Piecha z Polska, který se také nakonec stal celkovým vítězem. V první pětici lodí byla ještě jedna z Polska a také Lenka Mrzílková, které výkonnost stoupá závod od závodu.

Při vyhlášení výsledků si nakonec na své přišli úplně všichni. HIKO, BABRDA YACHT, CAFÉ SLAVIA ale i časopisy vydavatelství RF-HOBBY – 21.STOLETÍ, ZBRANĚ a NÁBOJE nebo PANÍ DOMU věnovaly dostatek hodnotných cen a tak si nějakou pozornost odnesly všechny posádky. Za svůj výkon si ji určitě zasloužily.

Poděkování patří určitě i všem pořadatelům, rozhodčím, záchranné službě ale také trenérům a doprovodům. Všichni už se těší na další mezinárodní regatu C.E.C.C., která se pojede v polovině června v Maďarsku na Balatonu. Pro úplnost je ještě potřeba dodat, že závod je započítáván i do Českého poháru.

Zdeněk Urban

Výsledky Cadet – 33 lodí

1. Filip Piecha – Mateus Kozlowski (POL)
2. Maroš Baran – Miroslav Baran (SVK)
3. Petr Fiala – Jan Štrunc (CZE)
4. Bartozs Rakocy – Erik Fizlej (POL)
5. Lenka Mrzílková – Johanka Kořanová (CZE)

Stejné je i průběžné pořadí v C.E.C.C.

Český pohár – pořadí po 1.regatě:
(prvních 5 lodí)

1. Fiala Petr – Štrunc Jan YC Neratovice
2. Mrzílková Lenka – Kořanová Johanka YC Neratovice
3. Škoda Michal – Havel Filip YC Neratovice
4. Kejř Jaroslav – Brožek Martin ČYK Praha
5. Parůžek Zdeněk – Loudín Dominik YC Toušeň

výsledky závodu ke stažení:
lt. Cadet
lt. Optimist
lt. Evropa
lt. Laser Radial