Král Šumavy 2004 – zpráva ze závodu

Závodníci Lodních sportů se zúčastnili prvního závodu Lipenského víkendu – Král Šumavy 2004, který se konal ve dnech 3. – 5. července 2004 a jehož pořadatelem byl tradičně Jachetní klub Černá v Pošumaví. Závod byl vypsán pro lodní třídy Cadet, Fireball a Vaurien.

Jelikož byl závod vypsán na tři dny, v sobotu se s nástupem a startem první rozjížďky příliš nepospíchalo. Hlavní rozhodčí Martin Soušek velel ke startu něco málo po dvanácté hodině. Západní vítr, který vanul v nárazech až 17 m/s (jak jsme se později dozvěděli) prověřil ve čtyřech uskutečněných rozjížďkách síly závodníků a připravenost lodí.

Neděle se zdála být odpočinkovým dnem. Ráno nás přivítala zrcadlící se hladina, prostě opalovací idýlka. Z relaxace nás vyrušily poryvy, které se na hladině objevily něco po poledni. Vítr různých západních směrů vylákal závodníky na vodu a v této „indočíně“ se podařily odjet další dvě rozjížďky.

V pondělí už zase foukalo o sto šest. V západním větru hlavní nejhlavnější odstartoval všechny čtyři zbývající rozjížďky, a tak jsme se na břeh dostali kolem čtvrté hodiny. Protesty vše poněkud prodloužily, a tak jsme se mohli těšit z výher na vyhlášení až kolem půl sedmé.

Závodnímu poli cadetů kralovali s naprostým přehledem Miro Baran – Maroš Baran ze Slovenska, kteří skončili na celkovém prvním místě. Druhou příčku si odnáší ČYK s kormidelníkem Jardou Kejřem a třetí příčku absolutně pak získal Michal Škoda s kosatníkem pro YC Neratovice. Z našich se v absolutním pořadí nejlépe vedlo Martinovi Cvanovi s Pavlem Matouškem, kteří celkově skončili sedmí.

V cadetské kategorii do 14 let se nejlépe vedlo Míši Kořanové s kosatnící z YC Neratovice, kteří dosáhli na sladké první místo v této kategorii. Pochvalu, diplom a pohár za druhé místo si odnáší Alexander Havetta s Václavem Hukem z Lodních sportů. Na třetí příčce skončil Honza Mrzílek s kosatníkem z YC Neratovice.

Dále se závodu účastnili Vaurienisté a Fireballisté z LSBYC, jejich výsledky bohužel nemám k dispozici a brzy je naleznete na webu ČSJ.